Ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου φαίνεται ότι μπορεί να το ξαναδούμε..!!
Ποιο είναι αυτό..?? Ο Κολοσσός της Ρόδου!
Ένα από τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή έργα που έχει φτιάξει ποτέ ο άνθρωπος στη γη (και οι Έλληνες κατ’επέκταση..) ήταν ο Κολοσσός!

Colossus_of_RhodesΟ Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου..
Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα.. το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο..
Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο θεός Ήλιος έσωσε τον λαό της Ρόδου από μία επίμονη πολιορκία του Μακεδόνα στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή..
Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον προστάτη τους, οι Ρόδιοι ανήγειραν τον Κολοσσό, ένα γιγαντιαίο μπρούντζινο άγαλμα, που υψωνόταν περίπου 33 μέτρα πάνω από το μαρμάρινο βάθρο του, δηλαδή ήταν δυόμισι φορές υψηλότερο από το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το έργο του Φειδία..

Μια ομάδα ανθρώπων λοιπόν.. νέων επαγγελματιών που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες..
Ελλάδα , Ισπανία , Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο..
Έχουν ένα πολύ φιλόδοξο στόχο και όνειρο..
Να οικοδομήσουν μια σύγχρονη δομή αφιερωμένη στην Κολοσσό της Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα του 21ου αιώνα..

opsi43

Το αρχαίο άγαλμα βρισκόταν μέσα στην πόλη πάνω σε μια βάση με κλειστά τα πόδια..
Ο στόχος της μελέτης δεν είναι να προτείνει ένα αντίγραφο του αρχαίου αγάλματος, ύψους 40 μέτρα, χάλκινο, αλλά να επαναλάβει ακριβώς την ίδια συγκίνηση και ρίγος που κατακτούσε τους επισκέπτες όταν το αντίκριζαν για πρώτη φορά, παραπάνω από 2200 χρόνια πριν, επισκέπτες συνηθισμένοι σε κατασκευές 5 έως και 10 μέτρα ύψους..

Είναι σαφές ότι, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε κτήρια 400, 500 έως 800 μέτρων ύψους, για να αναδημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα το έργο θα πρέπει να είναι μοναδικό στο είδος του..
Στη μελέτη προτείνεται μια νέα τοποθεσία, όχι πλέον μέσα στην πόλη αλλά έξω από το λιμάνι δημιουργώντας μια νέα είσοδο. Ένα σύγχρονο κτήριο 150 μέτρων προορισμένο να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος.
Ένα σημείο αναφοράς για τα πλοία το βράδυ, με φως που θα εκπέμπεται πάνω από 56 χιλιόμετρα μακριά στην ανοιχτή θάλασσα..

Η κατασκευή θα εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία.

kolona21

Το κτήριο θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων..

9

Η εξωτερική επιφάνεια του θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.

solar-cels21

Η δημιουργία των ανοιχτών εσωτερικών χώρων με την εξάλειψη των «συνηθισμένων» ορόφων προσφέρει μια οπτική ελευθερία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον τεράστιο χώρο και τον κεντρικό μηχανισμό της κατασκευής. Αυτές οι αρχιτεκτονικές επιλογές βοηθούν στον φυσικό αερισμό του κτηρίου μειώνοντας δραματικά την κατανάλωση ενέργειας.

aithrio

tavros_28.09152

Το σχήμα της βάσης του κτηρίου, από τα πόδια μέχρι την μέση του κορμού, είναι ένας τρίποδας, η πιο σταθερή μορφή, πάνω από το οποίο υψώνεται η κεντρική στήλη των άνω ορόφων.
Η μελέτη προτείνει μία κατασκευή μοναδική στο είδος της όσον αφορά την ανταπόκριση στις σεισμικές δονήσεις και τους ισχυρούς ανέμους με την ανώτερη κατασκευή να αρθρώνεται στην κορυφή του τριπόδου, έχοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους χαμηλότερα, επιτρέποντας το δυναμικό έλεγχο στις ισχυρές δονήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν σε αυτή η περιοχή..

Όλα αυτά ακούγονται πραγματικά καταπληκτικά και απίστευτα.. ειδικά για την Ελλάδα του 2015..
Μακάρι να καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.. αλλά και να χαρίσουν στην Ελλάδα ξανά ένα μεγάλο έργο αντάξιο της ιστορίας μας..
Οι ευχές μας, μαζί τους..

Πηγή: colossusrhodes.com

Advertisements