Στο 2% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσουν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τα νέα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Προβλέπονται δραστικές μειώσεις σε δώρα και επιδόματα στο δημόσιο, πάγωμα των συντάξεων, μείωση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, εισαγωγή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα είδη πολυτελείας, επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και ακριβά ακίνητα και καθιέρωση νέου φορολογικού συντελεστή 45%.

Αναλυτικά στην εφαρμογή έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2009 που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ προχωρά η κυβέρνηση. Η εισφορά θα ανέρχεται στο 1% επί αυτών των εισοδημάτων. Παράλληλα, από το ίδιο όριο εισοδήματος και άνω, αλλά για τα εισοδήματα του 2010 επιβάλλεται ανώτατος συντελεστής φόρου 45%.
Για τα ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ επιβάλλεται φόρος 2% για την επόμενη τριετία.
Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται ως εξής:
– Από 4,5% σε 5%
– Από 9% σε 10%
– από 19 σε 21%,
ενώ διατηρείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά.
Αυξαίνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη κατά 8 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ αμετάβλητος παραμένει ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στα τσιγάρα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από 63% στο 65% και στο αλκοόλ κατά 20%.
Εισάγεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα είδη πολυτελείας και συγκεκριμένα σε αυτοκίνητα εργοστασιακής τιμής άνω των 17.000 ευρώ, σε σκάφη αναψυχής, σε ελικόπτερα, σε πολύτιμους λίθους και δέρματα.
Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο, μειώνονται κατά 30% τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Μειώνονται κατά 12% τα επιδόματα σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και των βουλευτών και των εργαζομένων στη Βουλή.
Το επίδομα των δικαστικών μειώνεται κατά 20%, ενώ δεν επηρεάζονται το οικογενειακό επίδομα, το κίνητρο απόδοσης, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών.
Μειώνονται κατά 7% οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Ανάλογες μειώσεις θα υπάρξουν στην αποζημίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων.
Παγώνουν οι συντάξεις όλων των ταμείων χωρίς όμως να μειώνονται δώρα και επιδόματα.

Μειώνονται κατά 10% η χρηματοδότηση του ΟΑΠ ΔΕΗ και του ΤΑΠ ΟΤΕ και ζητείται από τα Ταμεία αυτά να προσαρμοστούν ανάλογα οι αποδοχές των ασφαλισμένων τους. Η απόφαση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων στους 72.000 συνταξιούχους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και επειδή το κονδύλι των 1,7 δισ. ευρώ εκτός από τους κλάδους σύνταξης των δύο ταμείων αφορά και τους κλάδους υγείας, είναι πιθανό οι περικοπές να αφορούν παροχές υγείας. Ως ύστατη λύση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων από τις αρμόδιες διοικήσεις των Ταμείων.

Παράλληλα, με το πάγωμα των συντάξεων όπως έχουν διαμορφωθεί το 2008, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μη καταβολή αυξήσεων σε συνταξιούχους του ΟΓΑ. Έτσι δεν θα δοθεί τον Ιούνιο αύξηση της τάξης των 20 ευρώ.

Επίσης, καταργούνται οι αμοιβές σε επιτροπές οι οποίες πρέπει πλέον να γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων. Μειώνονται κατά 30% οι υπερωρίες και αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις.
Δεν θα δοθεί κανένα μπόνους σε στελέχη του δημόσιου τομέα, ενώ μειώνονται κατά 50% οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις των οργάνων διοίκησης νομικών προσώπων του δημοσίου και αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και των σωμάτων ασφαλείας.

Επίσης, τα έσοδα από αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών (400 εκατ. ευρώ) θα δοθούν σε δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσιεύμά του με τίτλο «Σολομώντεια λύση για τον δέκατο τέταρτο μισθό» το Capital.gr νωρίτερα μετέδωσε τα εξής:

Με ψαλίδισμα στο δώρο των Χριστουγέννων, στο δώρο του Πάσχα και στο επίδομα αδείας, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αποφύγει τελικά την περικοπή του 14ου μισθού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο που προβλέπει εντέλει την περικοπή κατά 30% του δώρου του Πάσχα, κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων, ρυθμίσεις που θα ισχύουν φυσικά στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται συνολική περικοπή 12% στα επιδόματα (πλην των προνοιακών), ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποφασίστηκε αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 4,5% στο 5%, του μεσαίου από το 9% στο 10% και του υψηλού συντελεστή κατά δυο μονάδες (από 19% στο 21%).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα κατά 8 λεπτά το λίτρο και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κατά 3 λεπτά το λίτρο.

Όσον αφορά τα τσιγάρα και τα ποτά, αποφασίστηκε αύξηση του ειδικού φόρου κατά 20%.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12.30. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν τις 13.00.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, αποφάσεις που δεν ήταν επιλογή αλλά ήταν ανάγκη», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις μέσω των οποίων η Ελλάδα θα φύγει από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμισης.

capital.gr

Bookmark and Share

Advertisements