Το βίντεο απο το ψεκαστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου PZL που έπεσε στις 27 Αυγούστου 2009 , δύο με τρία μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς . Νεκρός είχε ανασύρθει ο χειριστής του, σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας.

Το αεροσκάφος προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, ο 55χρονος Στ. Κωτούλας ήταν πατέρας δύο παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

Τα PZL (Mielec) M-18B «Dromader» είναι μονοκινητήρια, ελικοφόρα αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών, πολωνικής κατασκευής. Η Ελλάδα αγόρασε 30 PZL στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα οποία υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή την πυρόσβεση. Θεωρούνται κατάλληλα για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορούν να προσεγγίσουν δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορούν να μεταφέρουν έως 2.500 λίτρα υγρού φορτίου. Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983. Είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.

Bookmark and Share

Advertisements