Το Gravity tractor θα μπορούσε να εκτρέψει ένα αστεροειδή εάν απειλούσε τη γή..
Η μελέτη, που πραγματοποιείται από το αεριωθούμενο εργαστήριο προώθησης της NASA στη Pasadena, της California, δείχνει ότι το αδύνατο σημείο βαρύτητας ενός κοντινού διαστημικού σκάφους θα μπορούσε να εκτρέψει υποθετικά ένα αστεροειδή 140 μέτρα απέναντι, αρκετά μεγάλη απόσταση για να προκαλέσει την εκτροπή του για να μη χτυπήσει τη γη.

Τώρα ακριβώς πόσο ώθηση απαιτείται για να εκτρέψει ένα αστεροειδή.. εξαρτάται από το αντικείμενο και τη τροχιά που πρόκειται να ακολουθήσει στο διάστημα, λέει ο Schweickart, έναν από τους προηγούμενους αστροναύτες του Appolon και πρόεδρο του ιδρύματος B612, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη.

Σε μερικές περιπτώσεις, ένας αστεροειδής θα περάσει μέσω μιας στενής «κλειδαρότρυπας» στο διάστημα πριν επιστρέψει σε μια μελλοντική τροχιά χτυπήματος στη γη. Εάν χάσει την κλειδαρότρυπα.. η οποία μπορεί να είναι μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα.. θα προσπεράσει τη γή.
«Το Gravity tractor μπορεί να κάνει πολύ μικρές, ακριβείς αλλαγές στην τροχιά, και είναι αυτό που χρειάζεται για να αποφύγουμε μια κλειδαρότρυπα..» είπε ο επιστήμονας Schweickart..

Ο γνωστός αστεροειδής Apophis θα μπορούσε να περάσει μέσω μιας τέτοιας κλειδαρότρυπας το 2029, που μπορεί να οδηγήσει σε μία σύγκρουση με τη γη ακριβώς επτά έτη αργότερα.

Πρώτα ένα διαστημικό σκάφος θα συντριβόταν στον αστεροειδή, ο οποίος θα έδινε μια πολύ μεγάλη αλλαγή της κατεύθυνσης.. αλλά θα έθετε και τον αστεροειδή εκτός ελέγχου και θα μπορούσε ακόμη να ωθήσει την πορεία του σε μια από εκείνες τις επικίνδυνες κλειδαρότρυπες..

Οπότε ένα δεύτερο διαστημικό σκάφος, το gravity tractor, θα προσκολλούνταν σαν δορυφόρος στον αστεροειδή και αιωρούμενος περίπου 150 μέτρα μακριά από αυτόν, θα ασκούσε μια απαλή δύναμη βαρύτητας, που θα αλλάζει τη πορεία του 0.22 μικρά ανά δευτερόλεπτο κάθε ημέρα. Αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου, θα μπορούσε να τον οδηγήσει μακριά από την κλειδαρότρυπα..

Bookmark and Share

Advertisements