Parkour (η τέχνη της μετακίνησης) ή l’art du déplacement είναι μια πειθαρχία που εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Γαλλία, πιό παρόμοια με μια πολεμική τέχνη απ’ό, τι με έναν αθλητισμό.. Που στράφηκε να κινηθεί από ένα σημείο σε άλλο όσο το δυνατόν πιό ομαλά, αποτελεσματικά και γρήγορα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.. Στηρίζεται στη φιλοσοφική προϋπόθεση ότι οποιοδήποτε εμπόδιο, φυσικός ή διανοητικός, μπορεί να ξεπεραστεί..
Το Parkour, συχνότερα ασκείται υπαίθρια, συνήθως χωρίς θεατές, και δεν θεωρείται άθλημα. Σύμφωνα με τον REFO, «η φυσική πτυχή του parkour είναι να περνάτε όλα τα εμπόδια στην πορεία σας όπως σε μια επείγουσα περίπτωση. Θέλετε να κινηθείτε με τέτοιο τρόπο, με οποιαδήποτε κίνηση, ώστε να σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερο έδαφος και ταχύτητα.. είτε κυνηγάτε κάτι.. είτε σας κυνηγάει κάτι.. »
Κατά συνέπεια, όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα εχθρικό πρόσωπο, κάποιος θα είναι σε θέση να μιλήσει, να παλέψει, ή να φύγει. Δεδομένου ότι οι πολεμικές τέχνες είναι μια μορφή κατάρτισης για την πάλη, το parkour είναι μια μορφή κατάρτισης για την πτήση. Λόγω της μοναδικής φύσης του, συχνά λέγεται ότι parkour καταλαμβάνει μια μοναδική κατηγοριοποίηση.
Ένα χαρακτηριστικό του parkour είναι ικανότητα.
Οι επαγγελματίες κινούνται όχι μόνο όσο γρηγορότερα μπορούν, αλλά και στον αμεσότερο και πιο αποτελεσματικό δρόμο. Αυτό το χαρακτηριστικό το διακρίνει από την παρόμοια πρακτική του ελεύθερου τρεξίματος, το οποίο δίνει περισσότερη έμφαση στη ελευθερία κινήσεων και τη δημιουργικότητα. Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο εάν το freerunning προορίστηκε αρχικά να είναι παρόμοιος με το parkour..
Η ικανότητα περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή των τραυματισμών, και σύντομων και μακροπρόθεσμων.. Αυτή η ιδέα που ενσωματώνει στο parkour το ανεπίσημο ρητό είναι être et durer (για να είναι και για να διαρκέσει). Εκείνοι που είναι ειδικευμένοι σε αυτήν την δραστηριότητα έχουν κανονικά μια εξαιρετικά οξύτατη επίγνωση των απαιτήσεων που χρειάζονται..

Το Parkour δημιουργήθηκε στη Lisses, ένα μέσο ακμάζον προάστιο του Παρισιού, στις αρχές των δεκαετιών του ’90, από ένα ανήσυχο έφηβο αγόρι που ονομαζόταν David_Belle..

Ο David Belle γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Fécamp, στη Γαλλία. Κατάγεται από μια μέτρια οικογένεια στα προάστια του Παρισιού. Ο παππούς του Gilbert Kitten, ο πατέρας Raymond Belle, και ο αδελφός του Jeff Belle είναι πολύ καλά καταρτισμένοι πυροσβέστες στη γαλλική στρατιωτική πυροσβεστική.
Πέρασε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του στο Fécamp και αργότερα στο Les Sables d’Olonne, ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου κατέδειξε μια προτίμηση για τη δράση και τη γρήγορη μετακίνηση. Υπερείχε στον αθλητισμό, την αναρρίχηση, τη γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες. Εμπνεύστηκε έντονα από τον παππού του που του προκάλεσε ένα πάθος για τον ηρωισμό και τη βοήθεια άλλων ανθρώπων..

Το 1988, στην ηλικία 15, ο Belle εγκατάλειψε το σχολείο και κινήθηκε προς Lisses, στο Παρίσι για να αρχίσει την θητεία του. Σε αυτήν την περίοδο έλαβε το γαλλικό εθνικό πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών του και το πιστοποιητικό UFOLEP της ηγεσίας γυμναστικής. Έκανε τους στενούς φίλους του με μια ομάδα εφήβων με ένα παρόμοιο φυσικό πάθος, το οποίο έγινε αργότερα το Yamakasi (Yann Hnautra, Frédéric Hnautra, Δαβίδ Balgogne, Sébastien Foucan και Kazuma). Αφοτου μπήκε στην πυροσβεστική με τις φιλοδοξίες του να ακολουθήσει τα βήματά του πατέρα του και του παππού του, απαλλάχθηκε προσωρινά τότε λόγω ενός τραυματισμού καρπών και δεν επέστρεψε για προσωπικούς λόγους.
Αργότερα κατατάχθηκε στους The Troupes de marine in Vannes (Στις Ομάδες του ναυτικού στις Vannes). Εντούτοις έχει πει ότι η προτίμηση και η αγάπη του για την περιπέτεια και την ελευθερία δεν πήγαν καλά με την οργανωμένη ζωή των στρατιωτικών..

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένου ενός εργαζομένου αποθηκών εμπορευμάτων, μιας φρουράς ασφάλειας και ενός πωλητή επίπλων. Πέταξε έπειτα στην Ινδία και πήρε μαύρη ζώνη στο Gong Fu. Μετά από την επιστροφή του άρχισε να προωθεί την τέχνη του μαγνητοσκοπώντας τις ικανότητες του. Το 1997 η 2 ομάδα (Francis Marroto, Pierre Sleed και Pierre Salviac) παρουσίασε ένα βίντεο και αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία για τον Belle και το parkour, σε μία σειρά των συνεργασιών του με ‘the speed-air man’, ‘catmen’, ‘la Relève’ και ‘les traceurs’.
Η λέξη «traceur» έχει χρησιμοποιηθεί από τότε για να καθορίσει έναν επαγγελματία του parkour.
Η ταινία πάντως που έκανε ευρέος γνωστό το Parkour ήταν το Yamakasi

Τα τελευταία χρόνια το άθλημα γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη στην Ευρώπη ενώ και στην Ελλάδα έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετές ομάδες..
Η πιο γνωστή απο αυτές ίσως η NSA μετα απο εμφάνιση τους σε διάφορα Event και κανάλια.

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το Parkour μπορεί να βρει διαφορες πληροφορίες και tutorial πλέον στο internet.
Κάποια απο αυτά είναι:
www.urbanfreeflow.com
www.parkour-online.com
www.misterparkour.com
www.parkour.tv
www.parkour.gr

Bookmark and Share

Advertisements